-Känslan av att vara inlåst funkar inte längre, säger Thomas Ekman vd för operatören Tele 2, som efter att en granskning visat ett kompakt missnöje med bundna abonnemang, beslutade sig för att skrota bindningstiden.
-Vi vill ha nöjdare kunder helt enkelt, och då måste vi ändra på det.
Nu separeras abonnemanget från mobilen, vilket betyder att kunden betalar av sin telefon som vanligt, men är fri att upp- eller nedgradera eller byta operatör.
Vill ha flexibilitet
Samtliga stora svenska mobiloperatörer erbjuder, sedan en tid tillbaka, möjligheten att köpa en mobil kontant och teckna ett separat abonnemang utan bindningstid.
Operatören Tres informationschef Kamran Alemdar pekar på att bindningstiden oftast är kopplad till själva hårdvaran och att priset för slopad bindningstid är en dyrare mobil.
-Vi subventionerar mobilen om man binder upp sig. Hur mycket beror på vilken mobil man väljer.
Även Telenor valde i juni att särskilja telefonen från abonnemanget.
-Vi ser att kunderna vill ha större flexibilitet, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig hos operatören, och pekar på hållbarhetsaspekten.
-Vi ser till att återanvända kundernas telefon, så att de får en längre livstid.
Minskar skuldfällan
Jan Nyquist, chef för Konsumentverkets rättsavdelning förespråkar korta eller slopade bindningstider.
I takt med att konsumentkollektivet har blivit mer upplyst, eftersom det blivit enklare att jämföra produkter och tjänster, hårdnar konkurrensen och tvingar branscherna att vara mera transparenta.
-Generellt sett har branscherna blivit mer öppna och generösa med till exempel öppet köp.
Även Kronofogdemyndighetens kommunikatör Tina Häggmark välkomnar slopade bindningstider som hon tror ökar förutsättningarna för fler att slippa hamna i skuld.
-Det är aldrig bra att binda upp din ekonomi i framtiden, utan det är alltid bäst att spara först och betala allting på en gång.
Därför har Kronofogdemyndigheten haft ett samarbete med mobilbranschen för att öka kunskapen bland dem som skriver på.
Helén Preutz/TT