Trots urspårningen utanför Piteå lyckades tåget stå kvar på stambanan. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Tågvagn med farligt gods spårade ur på stambanan utanför Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg med farligt gods har spårat ur på stambanan i centrala Långträsk utanför Piteå.

– Det är trafikstopp minst ett dygn framåt, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Larmet kom till Räddningstjänsten klockan 23.52 under natten mot onsdagen. En av vagnarna i tåget som transporterar farligt gods, hade då spårat ur i centrala Långträsk väster om Piteå.

– Vi åkte ut med tio man till platsen och vi vidtog en rad försiktighetsåtgärder, men som tur är har urspårningen inte lett till något läckage, säger Per Isaksson till SVT tidigit på torsdagsmorgonen.

Närmade sig försiktigt

Tåget är lastat med tre olika ämnen i tre olika vagnar; ammoniumnitrat, kalciumklorid och kväve- vätgasblandning. Vilket av ämnena som tågvagnen som spårade ur är lastad med är oklart.

– En riktigt soppa, kan man säga. Vi stannade en bra bit från platsen och tre man var de första som gick nära tåget med branddräkt, andningsskydd och mätinstrument så att vi på ett så säkert sätt som möjligt kunde ta reda på om det fanns något läckage, berättar Per Isaksson.

Överlämnat till Trafikverket

Tåget ska ha klarat sig stående efter urspårningen men kan däremot inte köra vidare.

– Vi har varit på plats och stoppat övrig tågtrafik och kontrollerat att det inte är läckage. Så vi har egentligen överlämnat det till Trafikverket. De har egen personal på plats nu, säger Per Isaksson.

Vet ni hur lokföraren mår?

– Vi har varit i kontakt med lokföraren, han är lite chockad men oskadd, säger Per Isaksson och tillägger att ingen annan person heller har kommit till fysisk skada.

Tågtrafiken påverkas

Tågtrafiken mellan Älvsbyn och Bastuträsk påverkas och buss ersätter avgångar mellan Älvsbyn och Umeå. Det är omfattande skador på rälsen efter urspårningen.

–  Vi beräknar att det kommer vara trafikstopp under hela det här dygnet. Vi har i nuläget ingen annan prognos annat än att det kommer ta tid att åtgärda skadorna på anläggningern. Det kommer vara trafikproblem åtminstone ett dygn, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Aktuell trafikinformation kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.