Järnvägsbommar fälldes ned över buss i Luleå. Foto: SVT arkiv

Tågbommar fälldes ned över busstak i Luleå – nu ska järnvägsövergången utredas

Uppdaterad
Publicerad

Förare och passagerare i en LLT-buss i centrala Luleå fick en obehaglig överraskning då tågbommarna fälldes ned över bussens tak.

En buss från Luleå lokaltrafik på väg från Östermalm till Svartöstan stannade vid den vältrafikerade tågövergången på Östermalm i centrala Luleå. Bommarna fälldes upp och det blev klartecken för chauffören att köra över spåret. När bussen kommit halvvägs över spåret fälldes bommarna plötsligt ned igen och landade på bussens tak.

– Det är olyckligt det som hänt, det är ju flera busslinjer som passerar där flera gånger dagligen, men jag vet att de håller på med underhållsarbete vid bommarna, säger Anna Kowal Lindbäck, marknads och kommunikationschef på LLT.

Varken förare eller passagerare kom till skada men bussen måste ses över.

– Föraren och passagerare är ok, vad gäller bussen får vi se över vilka skador den har fått innan vi går vidare med ärendet, säger Anna Kowal Lindbäck.

Utredning startar

Trafikverket kommer att starta en utredning om vad som hänt och meddelar att tågtrafiken inte påverkas av det inträffade.

– Vi ska kolla om det var något fel på anläggningen, till exempel om signalerna vid bommarna fungerat som de ska, säger Joanna Ljungberg, presskommunikatör på Trafikverket.

Övergången stängdes av under tiden som de skadade bommarna reparerades och trafiken var igång igen vid 16-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.