Tågtrafiken till Kiruna och Haparanda inställd – ”Alla fordon har pajat”

Uppdaterad
Publicerad

All tågtrafik från Luleå till Kiruna och Haparanda under torsdagskvällen är inställd. Orsaken är att samtliga av operatören Vy:s fem fordon har gått sönder.

– Alla fordon har pajat, verkstaden hinner inte med att få dem lagade, säger Roger Norman, trafikchef på Vy.

Enligt Roger Norman har fordonen gått sönder av olika anledningar, vilka är oklart i nuläget.

Hur kan fem fordon gå sönder under en och samma dag?

– Det finns många olika orsaker till att ett fordon inte kan köra. Det är en säkerhetsreglerad bransch där man inte kan laga med silvertejp, man måste ta in fordonen på en verkstad och göra en grundlig genomgång.

Ersättningsbussar

Vy arbetar just nu med att hitta ersättningsbussar för de resenärer som drabbas av de inställda tågen. En del resenärer kommer att bokas om till den ordinarie busslinjen mellan Luleå och Kiruna.

– Det går lite trögt, men vi är på bollen.

Tågurspårning på norsk sida

Senare på torsdag eftermiddag kom besked om tågurspårning med en annan tågoperatör, mellan Riksgränsen och Narvik på norska sidan. Vy tåg skriver på sin hemsida: ”Det innebär att vi inte kan passera på sträckan. Det innebär även att vi, på grund av omloppstekniska skäl, måste byta ut ligg-och sovvagnar till sittvagnar mellan Boden C-Riksgränsen.”

Oklart när tågtrafiken kommer igång

I måndags meddelade Vy att tågtrafik i Kiruna på grund av kylan ställs in. Hur länge stoppet nu kommer vara är i nuläget oklart.

– Vi kommer sannolikt att få några fordon färdiga i morgon, men det beror på hur stora felen är, säger Roger Norman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.