”Vi ser allvarligt på händelsen”, säger SSAB:s stålverkschef Lars Bogren efter takraset i Luleå. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Takras på SSAB i Luleå – stopp för halva produktionen

Uppdaterad
Publicerad

Ett takras inträffade på SSAB i Luleå under tisdagskvällen. Ingen person kom till skada – men halva produktonen på strängjutningen ligger nere.

– Vi ser allvarligt på händelsen, säger stålverkschefen Lars Bogren.

Det var en del av taket på stränggjutningen som rasade in vid 19-tiden på tisdagen, vilket NSD var först med att rapportera om. När taket gav vika var det ingen anställd i området – men de hörde smällen.

Hålet är uppskattningsvis 15 gånger 20 meter.

– Jag tycker det är fruktansvärt och vi ser allvarligt på händelsen. Nu var det lyckligtvis ingen som befann sig i omedelbar närhet, säger Lars Bogren.

Halva produktionen ligger nere

Området är avspärrat och SSAB ska nu utreda anledningen till takraset. Halva produktionen på stränggjutningen ligger därmed nere och det är oklart när de kan starta upp med full kraft igen.

Facket följer även händelsen och kommer att delta i undersökningen.

– Det viktiga är att vi hittar en orsak och har det avspärrat och säkrat till vi kan köra på ett säkert sätt, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på IF metall.

SSAB vill inte kommentera hur takraset påverkar de rent ekonomiskt.

Hör fler kommentarer till händelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.