Talga får tillstånd för nya provbrytningar nära Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Gruv- och prospekteringsbolaget Talga recources har fått tillstånd av länsstyrelsen att provbryta ytterligare 25 000 ton grafit i Nunasvaara nära Vittangi. Det är inte bestämt när provbrytningarna ska äga rum.

Provbrytningarna är ett led i planeringen av en fullskalig brytning av grafit som ska brytas och anrikas i Nunasvaara och därefter förädlas till batterimaterial i en anläggning i Luleå. Tidigare har Talga provbrytit i området somrarna 2015 och 2016.

Diskuteras

Någon tidpunkt för provbrytningarna är dock inte spikad.

– Vi har möjlighet att göra det den kommande sommaren eller nästa. Det är fortfarande under diskussion, säger Talgas Sverigechef Anna Utsi.

De 25 000 ton som ska provbrytas är en fjärdedel av den beräknade årliga produktionen på 100 000 ton. Det kommer att dröja ett par år innan alla tillstånd är på plats och verksamheten kan starta i full skala.

”Planerna ligger fast”

Talga har för avsikt att lämna in både ansökan om bearbetningskoncession och miljötillstånd under mars månad, vilket är något försenat jämfört med de tidigare planerna.

– Men planerna ligger fast och provbrytningarna är ett steg i detta, säger Anna Utsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.