Foto: Bertil Ericson/TT

Tandläkare väljer att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara pensionsavgångar som gör att det är brist på tandläkare. Det senaste året har mer än 15 tandläkare själva sagt upp sig, från Folktandvården i Norrbotten, för att jobba någon annanstans.

Som vi berättat tidigare i veckan är det stor brist på tandläkare i Norrbotten. En brist som varit i många år och som bland annat har med pensionsavgångar att göra. Men det senaste året är det långt fler tandläkare som slutat av andra skäl än att de har gått i pension. Fram till  september i år var det mer än 15 tandläkare som sa upp sig själva.

– Jag skulle ju gärna ha behållit dem allihopa men jag tror att det är så det ser ut på arbetsmarknaden. Det är större rörlighet överhuvudtaget. Och pensionsavgångar gör också att nya möjligheter öppnas upp på ställen där det tidigare har varit svårt att komma in. Jämför jag med andra landsting så är de siffrorna ganska normala, säger Tomas Josefsson, divisionschef tandvården i Norrbotten.

Tandvården i Norrbotten

Du tolkar det inte som ett missnöje?

– Nej, det gör jag inte. Vi har ganska noga analyserat orsakerna till varför folk har slutat och jag kan inte säga att missnöje är den dominerande faktorn, även om det inte kan uteslutas i något fall. På de platser där akuttandvården tar väldigt stor del så kan det upplevas som stressande men så ser det ut på många platser.

Hur kan ni konkurrera för att få behålla folk?

– Det är att fortsätta förändra arbetssätten och få till stånd mer teamarbete på klinikerna, bli ett mer tydligt arbetslag och ha roligt på jobbet. Och man kan producera mer tandvård med en mindre upplevelse av stress med hjälp av andra arbetssätt. Som ert reportage från Jokkmokk visade.

Kan ni erbjuda arbetstidsförkortning?

Delvis gör vi det idag genom att vi är ganska generösa mot de som vill jobba lite mindre än hundra procent men det är inte en långsiktigt hållbar lösning för att kompensera för en dålig arbetsmiljö. Vi har ju ont om folk och då är det ju fel väg att gå att minska arbetstiden på de som är här.

I den senaste medarbetarundersökningen som gjordes inom region Norrbotten var tandläkare de som var mest stressade. Hur jobbar ni för att minska stressen?

– Helt riktigt. Speciellt unga tandläkare upplever sig väldigt stressade vilket är oroväckande. Men vi ser också att enda utvägen är att vi ändrar om arbetsuppgifterna och fördelar dem på fler yrkesgrupper. Det är enda vägen fram för arbetet finns kvar och det finns ingen ocean av nya medarbetare att ösa ur.

Kan ni erbjuda utvecklingsmöjligheter?

– När vi jämför oss med andra arbetsgivare inom tandvården tycker jag nog att vi ligger ganska bra till. Vi har en hel del internutbildning och vi har en traineeprogram. Även om det just nu haltar lite eftersom vi håller på att göra om det för att det ska bli bättre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet