Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tankbil med farlig gods gör att väg 95 är avstängd – hör insatsledaren om olyckan i klippet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Tankbil omkull i Arvidsjaur – explosivt ämne läckte ut

Uppdaterad
Publicerad

En tankbil med farligt gods har gått omkull på riksväg 95 mellan Arvidsjaur och Arjeplog. Föraren är transporterad till sjukvård och vägen beräknas vara helt avstängd i bägge körriktningar i flera timmar.

Larmet kom in till SOS klockan 12:12 på måndagen. Det handlar om en singelolycka där en person var inblandad.

– Vi vet inte omständigheterna kring själva olyckan men det handlar om en tankbil som är lastad med ammoniumnitrat, säger David Ekblom, larm- och ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Explosivt ämne

Ammoniumnitrat klassas som farligt gods och kan bli explosivt om man blandar det med andra ämnen.

– Skulle det börja brinna kan ämnet öka kraften i branden rejält. Men det rör sig om ett litet läckage och just nu bedömer vi det som ganska harmlöst, säger Ekblom.

Vägen avstängd i timmar

Räddningstjänsten har flera styrkor på plats och man har ”fryst läget”. I det här fallet innebär det att att man inte sanerar utan spärrar av området i väntan på åkeriet som ska ta hand om ämnet.

– Bärgare är också på väg och vägen kommer vara avstängd i flera timmar till, säger David Ekblom.

Föraren har lämnat sjukhuset

Trafikverket har lett om trafiken via väg 609 mot Mellanström. Deras preliminära prognos är att trafikstörningarna kommer pågår fram till 18-tiden på tisdagskvällen.

På måndagskvällen meddelar Region Norrbotten att föraren, en man i 55-årsåldern, fördes till Sunderby sjukhus i Luleå. Där fick han vård för lindriga skador har nu kunnat lämnat sjukhuset.

Hör insatsledaren på plats vid olyckan i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.