Tar emot en flykting – får betalt för två

Uppdaterad
Publicerad

StudentConsulting fortsätter att göra lysande affärer vid asylboendet Pite Havsbad. Nu har Migrationsverket minskat antalet platser med 20 procent, men det är samma mångmiljonersättning som tidigare som betalas ut.

Avtalet skrevs när flyktingströmmarna var som störst och priset blev därefter. Migrationsverket hyr 1 300 boendeplatser i fyra år för 63 miljoner kronor per år och då spelar det ingen roll hur många av platserna som används.

Fem kvadratmeter

Men nu har ett bra avtal blivit ännu bättre. Migrationsverket har räknat bort var femte plats och erbjuder nu 1 042 platser men trots det är ersättningen densamma för StudentConsulting – 63 miljoner kronor per år.

Verket förklarar förändringen med att flyktingarna behöver mer utrymme, fem kvadratmeter per person och inte tre som gällt tidigare.

Och att alla platser inte håller måttet för ett tidsmässigt längre boende.

– Vi vill ge de asylsökande mer armbågsutrymme och det är också värt en hel del. Sedan har antalet flyktingar minskat från 10 000 per vecka till 500 per vecka. Då kan vi göra så här, säger Per Sörensen, expert på boendeutveckling vid Migrationsverket.

”Bland de dyraste”

Per Sörensen är medveten om att ersättningen för att hyra Pite Havsbad, som ännu är långt ifrån fullbelagt, har väckt starka reaktioner.

– Självklart kommer de här platserna att vara bland de dyraste vi har, men var det någon som talade om för oss då, när vi gick in i avtalet, att vi hade någon annan horisont än att det skulle komma väldigt många asylsökande till Sverige? Nej, det var det inte och nu är vi inne i en helt annan situation, säger han..

StudentConsultings huvudägare Tobias Lindfors slår fast att lokalerna hyrts ut till migrationsverket och att det är verket som ansvarar för antal boende.

–  Antalet platser är ingenting som vi påverkar. För oss är det samma affär, hyresavtalet är oförändrat, det är samma ytor som hyrs ut till samma pris, säger han.

Betalar dubbelt

Just nu finns det 486 flyktingar på Pite Havsbad och det betyder att anläggningen är mer än halvtom. Och att Migrationsverket tar emot en flykting, men betalar för två.

– Vi hyr hela anläggningen och sedan är det upp till oss att driva den på ett kostnadseffektivt sätt. Vi är ganska övertygade om att vi på sikt kan fylla alla de platser som vi har tillgång till i Piteå, säger Per Sörensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.