Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

TBC-smitta i Luleå – 700 personer undersöks

Publicerad

En person som vistats i Gammelstads hälsocentral och folktandvårdens lokaler har insjuknat i tuberkulos. Nu ska uppskattningsvis 300 personer som kan ha varit i kontakt med personen testas för att kontrollera att de inte har smittats.

Klockan 11 hade Region Norrbotten en presskonferens om detta och där bekräftades det att en person som besökt Gammelstads vårdcentral och folktandvård i Luleå har konstaterats ha insjuknat i tuberkulos. Personen tros ha smittats under en utlandssemester.

Därför kommer man nu med hjälp av telefonsamtal och SMS kalla in cirka 300 vuxna som kan ha varit i kontakt med den insjuknade personen för testning för att kontroller om de har smittats eller ej.

Dessutom kommer 400 barn att undersökas.

”Väldigt ovanligt”

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tror att man kommer att hinna testa de flesta av dem den kommande veckan. Barn under fem år kommer att testas först, sedan gravida och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Smittspårningen omfattar ovannämnda patientgrupper som besökt vårdinrättningarna mellan den 1 juli 2018 till den 5 december.

– Det är väldigt ovanligt att någon bär på en sådana här smitta. Men nu är det i alla fall konstaterat och det kommer bli ett omfattande smittspårningsarbete, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Långdragen feber

Varför man väljer att undersöka barn under fem års ålder är att små barn har större risk att bli smittade.

– Om man utvecklar symptomgivande tuberkulos så blir man sjuk med långdragen feber i mer än tre veckor, slemproducerande hosta, minskad matlust och viktnedgång. Spädbarn har sällan hosta men de får de andra symptomen och det är något som man vanligtvis söker vård för, säger Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer