Foto: Esrange

Teleskop från Esrange landade med ballong i Kanada

Publicerad

Ett teleskop som sändes upp med ballong från rymdbasen Esrange utanför Kiruna har landat i norra Kanada som planerat.

Teleskopet PoGo+ sändes upp från rymdbasen Esrange för ganska precis en vecka sedan med en ballong dubbelt så stor som Globen. Det har därefter färdats på 40 kilometers höjd och har enligt Vetenskapsradion studerat röntgenstrålning från så kallad pulsar i Krabbnebulosan.

Orsaken till att mätningarna görs från den höga höjden är att röntgenstrålarna annars riskerar att störas av atmosfären.

”Inga tvivel att det skulle gå bra”

Under natten mot tisdag landade ballongen lyckligt på Victoria-ön i nordligaste Kanada.

– Vi har egentligen inga tvivel om att det inte skulle ha gått bra. Vi behöver bara få folk på plats för att se det med egna ögon. Ännu har vi bara GPS-koordinaterna för landningsplatsen, säger Mark Pearce, professor i fysik vid KTH till SVT Norrbotten.

Fraktas till Sverige

Ett lag med tekniker från svenska SSC (tidigare Rymdbolaget) är på väg till platsen, vilket är ett äventyr i sig.

– De har rest från Sverige redan förra veckan och det kommer att ta tid att ta sig till platsen. Det stora problemet är att platsen ligger avlägset, säger Mark Pearce.

Teleskopet ska fraktas hem till Sverige och efter semesterna börjar jobbet med att analysera den stora mängd data som teleskopet har hämtat in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.