Tick tinnitus efter besök på nattklubb

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Robin Enander från Arvidsjaur drabbades av tinnitus efter ett besök på nattklubb i höstas.

Det var i anslutning till Halloween som Robin Enander och några kompisar till honom gick på nattklubb med hög musik. Efter att par timmar lämnade sällskapet klubben och gick hem. När Robin vaknade på morgonen dagen efter nattklubbsbesöket hade han nedsatt hörsel med lock för ett öra och ett högt ringande ljud hördes.

Locket för örat försvann ganska snart och han återfick hörseln men ett högfrekvent ljud kvarstår och det är ett ljud som Robin kan tvingas leva med resten av livet.

– Det är väldigt psykologiskt påfrestande och man har svårt att sova när man inte har tyst omkring sig. Man går omkring och fokuserar på ljudet samtidigt som man har svårt att koncentrera sig på andra saker och man blir nedstämd vilket jag också blev .

Går att få hjälp

Samtidigt menar Robin Enander att det är svårt för andra att förstå vad man lider av eftersom det är ett dolt handikapp som inte syns utanpå. Men han säger samtidigt att det är viktigt för den som drabbats att veta att det finns hjälp att få för att lära sig att leva med tinnitus.

-Man kan få hjälp via kognitiv beteendeterapi, KBT, för att lära sig tekniker för att hantera ljudet och om man är väldigt nedstämd kan man få antidepressiva behandlingar.

-Men det jag upplever har hjälpt mig mest är den hjälp jag fått av läkare för den har hjälpt mig att förstå vad jag drabbats av och hur jag ska göra för att hantera det.

Använd öronskydd

Men även om Robin på kort tid lärt sig mycket om hur han kan hantera sin tinnitus tar han medicin för att kunna sova. Och hans förhoppning är att nöjesarrangörer i framtiden tar större ansvar för ljudnivåerna i sina lokaler samtidigt som han uppmanar alla som rör sig i miljöer med höga ljud att använda öronskydd.

-Att se till att ha öronproppar när man går på konsert eller nattklubb så man slipper att vakna upp av tinnitus som inte går över på några dagar utan som fortsätter och fortsätter och fortsättet...

Elisabeth Lång

elisabeth.lang@svt.se

Fakta om tinnitus

• 150 patienter i Norrbotten har tinnitus som huvuddiagnos.

• Antalet patienter som behandlas för tinnitus i länet stiger varje år.

• Många unga får tinnitus i samband med rockonserter.

• Socialstyrelsen har fastställt att konserter inte får överskriva 110 decibel.

• Ljudnivån i ett vanligt samtal mellan två personer ligger på 65 decibel.

Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.