Mattias Karlsson (M) vill se ett tiggeriförbud i Luleå kommun och hoppas att den nya domen får betydelse för länet: ”Jag tror, och hoppas, att flera kommuner i Norrbotten kommer följa domen.” Foto: SVT

Luleå kan ta efter tiggeriförbud: ”Kommunsverige har väntat på detta”

Publicerad

I dag fick den skånska kommunen Vellinge grönt ljus för tiggeriförbud. Domen blir vägledande då det är Högsta förvaltningsdomstolen som fattat beslutet.

– Det är naturligtvis glädjande att det kommer från Högsta förvaltningsdomstolen. Kommunsverige har väntat på detta. Den här domen är ju prejudicerande, säger Mattias Karlsson (M), ledamot i kommunfullmäktige i Luleå.

Vellinge kommun, som hävdat att tiggarna stört genom ”upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”, har tidigare fått avslag i tre instanser.

”Signal till samhället”

I april i år lämnade moderaten Mattias Karlsson in en motion till kommunfullmäktige i Luleå kommun om ett tiggeriförbud i Luleå.

– På ett sätt tänker jag att domen är en signal till samhället. Vi har ett ansvar för människor i utsatta situationer och det är inte värdigt ett land som Sverige som värnar om mänskliga rättigheter att tillåta att man tigger för uppehåll och överlevnad. Vi ska hjälpa till så långt det är möjligt och ge dem en dräglig tillvaro, säger Mattias Karlsson (M).

Beslut om tiggeriförbud i Luleå

Den 23 november valde Socialnämnden att föreslå kommunfullmäktige i Luleå att avslå motionen. Nämnden hänvisade till det rådande rättsläget. I dag, måndag, behandlades ärendet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Arbetsutskottet går på Socialnämndens linje.

– Vi inser nog alla att det nu kommer bli en debatt om det här i kommunfullmäktige, säger Lenita Ericson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Stör inte ordningen

Enligt Lenita Ericson kommer Socialdemokraterna fortsatt yrka på att avslå motionen.

– Huvudskälet är att vi inte ser att det här stör ordningen i Luleå, i alla fall inte enligt de signaler vi fått från Socialnämnden, säger hon.

Mattias Karlsson (M) är av en annan uppfattning.

– Jag hoppas att min motion bifalls nu när alla rättsliga hinder är undanröjda, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer