Tillsynen brister

Publicerad

En statlig utredning föreslår att länsstyrelserna i Norrbotten och sju andra län inrättar en särskild handläggare för dammsäkerhet. Länsstyrelsen i Norrbotten är positiv men anser ändå inte att avsaknaden av en sådan innebär fara för dammhaveri.

Förra sommaren tillsatte regeringen en utredning för att se överdammsäkerheten. Den har nu kommit fram till att Norrbotten är ett av de län sombehöver ha en särskild handläggare som bara jobbar med de frågorna. Enligtutredningen är den tillsyn som utförs i dag inte tillräcklig för att allvarligabrister ska upptäckas i tid.

– Den här utredningen tar ju upp problemet med tillsyn och bristandetillsyn. Den anger inte att dammsäkerhetsarbetet på något sätt skulle varabristande, säger Mats Aunes, miljöingenjör på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Stora konsekvenser

Flera av de största dammarna finns i Norrbotten. Så sent som vid detsenaste månadsskiftet kom rapporter om att dammen i Seitevare i Lule älv läckerkraftigt. Och för några år sen tvingades Vattenfall göra omfattandereparationer av Suorva-dammen.

– Om något händer är konsekvenserna väldigt stora. Samhället vill därför haen bättre insyn och det är därför man föreslår en utökad tillsyn.

Finns det anledning för folk att känna oro?

– Det tycker jag inte att det finns, säger Mats Aunes.

Vill ha mer pengar

De senaste åren har klimatförändringarna börjat märkas, bland annat har detregnat mycket i länet både den här hösten och den förra. Och länsstyrelsentillsätter gärna en speciell handläggare för dammsäkerhet, om man får merpengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.