Sigge Siggelin tycker det räcker med rökförbud inomhus.

Tio år sedan rökförbudet

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt tio år sedan det blev förbjudet att röka inomhus på restauranger och krogar i Sverige. Nu vill regeringen utöka reglerna ytterligare. I Luleå ligger man redan steget före.

Oavsett om man är rökare, icke-rökare eller feströkare i Luleå verkar man vara överens på en punkt – rökförbudet som kom 1 juni 2005 var ett bra förbud.

– Jag tycker det var skönt att de tog bort rökningen på krogen. När man kommer utomlands och folk röker blir man lika förvånad varje gång, säger Karin Johansson-Halin som är icke-rökare.

Väninnan Annelie Lind står bredvid och har just fimpat en cigarett efter ett restaurangbesök.

– I dag skulle jag aldrig röka inomhus. Jag röker inte hemma heller så det är helt okej.

– När man kommer hem från krogen och så dagen efter är man betydligt fräschare idag, säger Sigge Siggelin som enbart röker pipa vid festliga tillfällen.

Orsaken till att rökförbudet infördes var att man ville värna om folkhälsan. I ett förarbete till lagparagrafen står det att man helt enkelt ville markera att rökning inte var önskvärt från samhällets sida. 

Hostade slem efter arbetspass

De som märkt av förbudet allra mest är de som arbetat i ”dimman”.

– Det är inte en lützen-dimma längre, nu ser man människorna. Men vår miljö har också förbättrats på det sättet att nu behöver man inte tvätta skjortan när man kommer hem på natten, eller måste ta en dusch eller hostar upp en massa slem. Den biten har förändrats jättemycket givetvis, säger Henrik Sandberg, pubchef.

Luleå går i bräschen

Nu vill regeringen utöka rökförbudet. Målet är att skapa ett tobaksfritt Sverige 2025. Just nu pågår en utredning som handlar om att införa rökförbud på till exempel uteserveringar, lekplatser och sportanläggningar. Senast den 1 mars nästa år ska utredningen vara klar. Därefter är det upp till politikerna. I Luleå ligger man steget före – här är det redan rökförbud på uteserveringar.

– Jag tror inte man ska förbjuda för mycket saker. Det blir tråkigt att leva då, säger Sigge Siggelin och blossar vidare på sin pipa på en av Luleås uteserveringar. En man än så länge får röka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.