”Tjänar du Gud eller mammon idag?”

Uppdaterad
Publicerad

En kristen högtid, eller hets i julhandeln – SVT frågade några personer på stan i Luleå vad deras fokus är inför julafton.

I videon ovan svarar några lulebor på stan dagen innan julafton på frågan, ”tjänar du Gud eller mammon idag?”

Jesusbarnets födelse omnämns i flera heliga skrifter, till exempel Koranen och Bibeln. Ordet mammon har sina rötter i arameiskan, där det betyder rikedom.

Att ordet mammon har blivit så känt och tagits upp i många andra språk beror framförallt på att det förekommer i Jesus bergspredikan i Bibeln: ”Ni kan inte tjäna både Gud och mammon” (Matt 6:24).

Inom Kristendomen har begreppet mammon kommit att användas som en symbol för girighet och överdrivet fokus på materiellt välstånd.

Under Medeltiden sågs mammon som en slags avgud som lockade människor till att dyrka honom istället för den kristna guden, eller en demon alternativt fallen ängel som lockade människor in i synd.

I dag när man säger att någon dyrkar mammon så menar man vanligtvis att de fokuserar på att tjäna pengar, dock inte nödvändigtvis på ett dåligt eller sjukligt sätt som det tidigare avsågs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.