Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bygglov för tillfälligt boende i modulhus på ett industriområde i Kiruna har skapat konflikt mellan politiker och tjänstemän. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Här bryter politikerna mot lagen – tillåter bostäder på industriområde i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag har ansökt om tidsbegränsat bygglov för tillfälligt boende på ett industriområde i Kiruna. Miljö- och byggnadsförvaltningen anser att det bryter mot plan- och bygglagen att folk bor på ett industriområde – men politikerna har beviljat bygglovet.

Tjänstemännen på förvaltningen har gjort bedömningen att man inte ska bevilja bygglov, med motiveringen att det strider mot detaljplanen då marken är planerad för ett industriområde och inte som bostadsområde.

Miljö- och byggnadsförvaltningen ser också risker för säkerhet och hälsa på grund av en kraftledning och att det inte är undersökt om det finns föroreningar på industriområdet.

– Vi har föreslagit ett beslut, men det är politiker som beslutar, och de har valt att fatta ett annat beslut och bevilja tidsbegränsat bygglov, säger Anders Karlsson, chef miljö-och byggnadsförvaltningen i Kiruna kommun.

”Inget problem”

Nu är förvaltningen och nämnden oense om bygglovet kan bryta mot plan- och bygglagen.

– Eftersom man en gång i tiden gett ett tidsbegränsat bygglov så anser inte jag att det är något problem att förlänga det tre år, säger Sten Nyhlén (SJVP), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Kiruna kommun.

Hör Sten Nyhléns motivering till varför de valde att bevilja bygglov på ett industriområde i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet