50 intresserade tjejer var anmälda till tjejdagen på F 21. Foto: Jesper Sundström/FörsvarsmaktenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tjejdag på F 21 – vill locka fler tjejer till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Idag anordnade F 21 en dag där tjejer som är intresserade av Försvarsmakten hade möjlighet att komma och träffa andra tjejer och kvinnor som jobbar på F 21 i Luleå

Deltagarna fick under dagen information om värnplikt, militär grundutbildning, yrken och vilka vägarna är in i Försvarsmakten. De fick också visning av Jas 39 Gripen samt Helikopter 14 och utrustning som används inom försvaret.

– Det är tredje året i rad som vi anordnar tjejdagen och det är ett led i att få fler tjejer att söka sig till Försvarsmakten, säger Åsa Nilsson, rekryteringskoordinator.

Hon säger att ÖB klart uttalat att ett jämställt försvar är ett starkare försvar och att Försvarsmakten har till uppgift att spegla samhället.

Lite att jobba på

Hon berättar att Försvarsmakten mål är att få in 25 procent tjejer men att det idag jobbar 14 procent kvinnor på F 21.

– Det är inom alla yrkeskategorier så vi har lite att jobba på.

Hur har intresset för tjejdagen varit?

– Första året kom det 20 tjejer och i fjol och i år 50 så det har ökat.

Finns det idag någon kvinnlig pilot på F 21?

– Nej men det finns på andra ställen i landet och vi har några tjejer som ligger under utbildning. Det är många tjejer som är intresserade av att bli pilot men många tror att det bara är starka män som kan bli det. Kvinnor klarar den uppgiften lika bra som männen och klarar man testerna inför pilotutbildningen så spelar könet ingen roll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer