Tilda och Alice fixade tjejsnack och mensskåp på Solanderskolan

Uppdaterad
Publicerad

Att oväntat få mens när man är i skolan är många unga tjejers mardröm.Våra kollegor från Lilla Aktuellt har besökt Solanderskolan i Piteå där eleverna själva arbetat fram en lösning på problemet – nämligen ett mensskåp inne på toaletten.

Tilda Carlsson och Alice Wiklund började med tjejsnack när de gick i 4:an på Solanderskolan i Piteå. Meningen var att tjejrna skulle komma närmare varandra. Nu går de i sjuan och ska lämna över traditionen till de nya fyrorna.

Under tjejsnacket pratas det om skolan, känslor om det lite pirriga ämnet – mens. Men vad gör man om man får mens i skolan. Tilda och Alice kom på en lösning.

– Det var efter ett tjejsnack som vi kom på iden om ett mensskåp, säger Tilda till Lilla Aktuellt.

Vill att alla skolor ska ha mensskåp

– Vi vill att alla skolor ska få ett mensskåp så att man ska kunna känna sig trygg. För vissa kan ju tycka att det är lite pinsamt att gå och hålla i en binda när man går till toaletten, utan att det finns där, säger Alice.

Tilda och Alice går i sjuan nu men mensskåpet finns kvar i fyrornas korridor.

– Ja, det är kvar där, så nu får man lära sig att ta med egna mensskydd. Men det känns bra att det finns kvar, säger Tilda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.