Här låg ormen i en låda inne på fastighetsbolagets lokaler innan den hamnade hos ägaren. Foto: Jokkmokkshus

Boan tillbaka hos ägaren efter rymningen genom toan

Publicerad

Jokkmokksbon Olov Boman har fått tillbaka sin regnbågsboa efter att ormen gjort ett rymningsförsök och dykt upp i grannens toalett.
– Jag trodde inte att den skulle överleva i det kalla vattnet men det har den gjort, säger han.

Det var vid midnatt i torsdags som den ormrädde Johan-Martin Spik Skum i Jokkmokk fick en chock när han besökte toaletten innan han skulle gå och lägga sig. När han skulle spola upptäckte han att det låg en brasiliansk regnbågsboa i toalettstolen. Morgonen efteråt kom fastighetsägaren och tog hand om ormen.

Regnbågsboan har nu återvänt till sin ägare Olov Boman, som bor i lägenheten ovanför.

– Jokkmokkshus var väldigt förstående och vettiga. Jag trodde att någon skulle skälla ut mig så håret skulle stå rakt bakåt och att de skulle säga att de slagit ihjäl ormen och att jag kan ta och elda upp den om jag vill. Men så var det inte, säger Olov Boman.

Rymde ner i toaletten

Ormen smet under tiden han var inne i badrummet för att byta vatten i sitt terrarium. När han kom tillbaka till vardagsrummet upptäckte han att en orm saknades.

Det visade sig att en skruvmejsel fastnat mellan själva locket och kanten på terrariet och därmed bildat en liten glipa som gjorde att ormen kunde ta sig ut och ner i toalettstolen.

– När jag förstod att den hade försvunnit gick jag och stängde locket till toaletten och spolade. Förmodligen var ormen i toaletten då och det var därför den drog iväg och hamnade hos grannen nedanför.

– Jag vände upp och ner på hela lägenheten och plockade ut varenda liten grej i förrådet.

”Glad att han inte slog ihjäl den”

Det var först morgonen efteråt som han fick reda på att ormen hamnat hemma hos grannen. Detta efter att en bekant skickar en länk till videoklippet med ormen.

– Det blev en jäkla chock och jag ville bara falla igenom jorden, det var jäkligt pinsamt. Att upptäcka en tropisk orm i toaletten i Jokkmokk när man ska upp och pissa på natten måste vara chockerande.

– Men det gick ju bra och jag har snackat med killen så det är inga ”hard feelings”. Jag är glad över att han inte slog ihjäl ormen, det vetefan om inte jag själv hade gjort det i ren chock.

Nu funderar han på att skaffa ett hänglås till terrariet för att undvika fler rymningsförsök.

– Då kan det inte hända någonting. Det är inte meningen att folk ska tolerera att hitta min orm här och var här i huset, det kan jag inte kräva.

– Det är så pass många som har så starka fobier för ormar så man måste visa stor hänsyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer