Ökat turisttryck – bajamaja kan flygas upp på Kebnekaises topp

Uppdaterad
Publicerad

Folk måste göra sina behov även på fjället. Därför ser Länsstyrelsen i Norrbotten över behovet av utedass längs vandringslederna. Och en bajamaja på toppen av Kebnekaise kan vara på gång.

Det blir allt fler som väljer att vandra i fjällen under semestern. Finns det inte tillräckligt med dass så uträttar folk sina behov ute i naturen.

Det har inneburit behov av fler utedass längs Kungsleden och en bajamaja kan vara på gång till toppen av Kebnekaise på grund av det hårda trycket av folk som vill bestiga Kebnekaise.

Många vill upp på Kebnekaise

– Toppen av Kebnekaise och västra leden till Kebnekaise har vi ansvaret för. Det är väldigt mycket vandrare som vill upp på Kebnekaise. Vi kan hamna i den situationen att vi måste flyga upp en bajamaja dit, som man har vid stora evenemang som Stockholm marathon och Vasaloppet, säger Ivar Palo, ledsamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Får önskemål om utedass

Länsstyrelsen i Norrbotten har fått önskemål av turistentreprenörer och samebyar att utedass bör sättas upp på fler platser i fjällen.

– Det finns en sameby längs  Kungsleden, som har kommit med önskemål till Länsstyrelsen om att vi ska sätta upp ett dass. Även turistentreprenörer längs leden till Kebnekaise fjällstation har önskemål om ett utedass vid västra sidan av Láddjujávri, säger Ivar Palo, ledsamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer