Vann alla klasser i Kanalsimmet

Uppdaterad
Publicerad

Kanalsimmet i Piteå fick i år en historisk segrare på valborgsmässoaftonen. 13-åriga Heidi Nilsson var överlägsen i det iskalla vattnet och tog hem segern i samtliga klasser

Kanalsimmet är en tradition i Piteå som brukar lockar storpublik. Tävlingen går ut på att deltagarna ska simma drygt 900 meter genom Strömsundskanalen i centrala Piteå, de får enbart använda fötterna för att simma.

I år blev segraren den nyblivna 13-åringen Heidi Nilsson, som gick i mål långt före sina konkurrenter.

Det var först när hon kom upp ur vattnet som hon började inse att hon inte bara hade vunnit juniorklassen, utan även dam och seniorklassen, något som ingen annan lyckats med i tävlingens 37-åriga historia.

– Mamma och pappa tog emot mig och grattade mig jättemycket, då tänkte jag att ”jaha då har jag vunnit juniorklassen. ” Men sen kom mina simmarkompisar Lisa och Isa och kramade mig och sa att ”grattis du vann alltihop”. Efter det kom fler och fler fram och grattade mig och då slog det mig att, jaha, jag har vunnit alltihop, säger Heidi Nilsson.

Kryssade mellan isflak

Vattnet var extra kallt i år och även om våtdräkten skyddade en del mot det engradiga vattnet så fick Heidi och dom andra simmarna verkligen bita ihop och dessutom kryssa mellan isflak. Men det var inget som stoppade henne.

– Jag kände att händerna förfrös, det gällde att röra på dem för att känna av dem och det var ganska tufft. Med isflaken var det kanske obehagligt, man trodde innan att de skulle vara större men det visade sig vara ganska små, så det gick bra ändå.

Heidis idol är Piteåsimmaren Tobias Marklund, förutom att han var med och hejade fram henne till segern har han vunnit seniorklassen i kanalsimmet tre gånger. Nu siktar hon på att få rista in sitt namn i vandringspokalen lika många gånger.

– Hans namn är med tre gånger (på pokalen) och då vill jag också vara med tre gånger, det är det jag siktar emot nu, att vara lika duktig som honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.