Larmet om att 12 personer är fast på fjället kom på fredagseftermiddagen. Foto: Helena Larsson/TT

Tolv personer fast vid Stora Sjöfallet i Gällivare över natten – grävde skydd i snön

Uppdaterad
Publicerad

Ett sällskap på tolv personer sitter fast på fjället vid Stora Sjöfallet i Gällivare kommun. Larmet, om att en nödsändare utlösts i området kom redan på fredag eftermiddag – men ingen räddningsinsats kunde påbörjas på grund av ovädret och sällskapet fick tillbringa natten på fjället.

– De hade med sig tält, sovsäckar och bra med mat, så de bedömde att de skulle klara en natt på fjället. Jag har inte hört något om skador eller vårdbehov, sade Urban Isberg, kommunikatör på polisen i region Nord på lördagen.

Larmet kom via IERCC i Houston, Texas vid 15-tiden på fredagen. Vädret gjorde att det varken gick att ta sig dit med skoter eller helikopter.

Insats inleddes

Enligt polisens vakthavande befäl Fredrik Nilsson ska personerna ha blivit ”överraskade av det hårda vädret”, och inte längre kunnat ta sig någonstans.

I väntan på räddning grävde sällskapet skydd i snön.

Vid klockan 08.30 på lördagen var vädret så pass gynnsamt att en räddningsinsats kunde inledas.

– Vi har beordrat dit fjällräddare med skoter, sade Urban Isberg på polisen vid 13.15 på lördagen.

”Dålig täckning”

Vid 16-tiden var fjällräddningen framme vid sällskapet.

– Det är dåligt väder och dålig täckning. Vi har inte kunnat kommunicera med dem på ett tag, så vi vet inte hur de mår, sade Mattias Borin på polisen i region Nord, klockan 18.30.

Klockan 20.15 meddelar polisen att alla tolv personerna är i säkerhet på Saltoluokta fjällstation. Sällskapet består av svenskar och tjecker i åldrarna 30 till 45 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.