Tonårshjärna kan trigga sexuell risk

Uppdaterad
Publicerad

Att intellektuellt förstå risken med oskyddat sex hjälper inte när tonårshjärnans belöningssystem kör över förnuftet. Stark drift och svaga bromsar hindrar hjärnan att sätta stopp, men även förväntningar spelar in.

-Hela farlighetsdelen är kraftigt underbyggd av belöningssignalämnen. Det ändrar man inte så lätt om man inte hittar bra alternativ, säger Åke Pålshammar, psykologilektor vid Uppsala universitet.

Obalansen mellan drift och kontroll gör att impulsen lätt tar över, anser han.

-Det kan vara att man finner det njutbart sexuellt eller att man får en ryggdunk av kompisarna, vilket är otroligt betydelsefullt för tonåringarna som styrs väldigt mycket av dopaminkickar.

Även normer spelar stor roll för de risker unga tar, enligt Sofie Kindahl, utredare på Ungdomsstyrelsen.

-Att testa sig fram sexuellt kan vara något positivt, men många upplever att det finns starka förväntningar, som att alltid ställa upp eller vara potent.

Den grupp unga som tar större sexuella risker, som att ha sex mot ersättning, mår ofta sämre, förklarade hon under ett seminarium i Malmö på torsdagen om ungas sexuella risktagande.

-Den gruppen har varit utsatt för övergrepp, har sämre ekonomisk situation och sämre socialt nätverk. Det finns tydliga samband mellan risktagandet och stabilitet i livet.

Sex i Sverige

 * Vid 17 års ålder har ungefär hälften haft samlagsdebut i Sverige.

 * Unga vuxna är sämst i Sverige på att använda kondom och är den åldersgrupp som i högst grad råkar ut för könssjukdomar och oönskade graviditeter.

 * Att inte vara nöjd med sin sexuella förmåga är en vanlig anledning till att söka hjälp på sex- och samlevnadsmottagningar.

 * År 2012 anmäldes 6 320 våldtäkter och 7 610 fall av sexuellt ofredande i Sverige.

Källor: Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), Brottsförebyggande rådet (Brå) (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.