Berget utan namn och många andra fjälltoppar bestigs i Arjeplog av mängder av entusiaster tack vare initiativtagaren till Top of Arjeplog, Maria Söderberg. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Flera tusen bergsbestigningar under jubileum i Arjeplogsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Vandrarrörelsen Top of Arjeplog firar 10-årsjubileet med att locka Arjeplogare och turister att bestiga hundra fjälltoppar. Intresset för friluftsevenemanget är stort – vilket resulterat i flera tusen toppbestigningar.

Redan år 2012 drog Top of Arjeplog igång med målet att Arjeplogare och turister skulle bestiga tio fjälltoppar i kommunen under sommaren. Från början var det cirka 50 personer som vandrade, men intresset är numera stort.

– Senaste åren har det blivit flera tusen toppbestigningar, berättar initiativtagaren Maria Söderberg.

Favoriten bland alla fjälltoppar

När SVT följer med på en fjälltoppvandring i Arjeplog, så är det berget Vuordnátj, 652 meter över havet, som ska bestigas. En fjälltopp med en fantastisk utsikt över Arjeplogs kommun – men Maria Söderberg har en annan favorit bland alla fjälltoppar.

– Förra sommaren besteg jag berget utan namn, som förr i tiden kallades Svenska Stortoppen och är 1 877 meter över havet. Det var skakigt, läskigt och jätte-, jättehögt, men det visar också bredden bland topparna i Arjeplogs kommun, säger hon.

”Är vältränad till älgjakten”

För Elisabeth Lestander från Arjeplog har friluftsevenemanget haft stor betydelse för konditionen.

– Om det inte hade varit för Top of Arjeplog, så hade jag aldrig varit ute så mycket i naturen som jag är i dag. Målet för i sommar är att bestiga 20 fjälltoppar. Sommaren är räddad och till hösten då älgjakten drar igång så är jag vältränad, säger hon. 

I klippet hör du André Karlberg som ibland bestiger fler än en topp per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.