Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tord Fransson säger att han var helt omedveten om att hans 60-åriga bror var i behov av matleveranser och hade svår lunginflammation. Därför kom dödsbudet som en chock. Foto: Marcus Melinder/SVT

Tords bror hittades död i Gällivare: ”De sa att han hade fått matpaket”

Uppdaterad
Publicerad

60-årige Mats Fransson i Gällivare dog efter att kommunens matleveranser uteblivit. Nu uppger hans bror att han fick information om den uteblivna maten via media.

– De sa att han hade fått matpaket och sedan läser man på nätet att det inte alls har fungerat, säger Tord Fransson till SVT.

Den 10 september får Tord Fransson ett telefonsamtal från polisen om att hans 60-årige bror Mats har hittats död i en lägenhet i Gällivare. Tord bor själv i södra Sverige och har försökt ringa sin bror i flera veckor men utan resultat.

– Det var som att gå in i en vägg. Jag hade ingen aning om att det var så dåligt med honom, säger han.

Var utan mat i tre veckor

Några veckor innan dödsbudet hade kommunanställda fått tips om att Mats Fransson, som är något av en lokal profil i Gällivare, inte synts till på ett tag och dessutom inte öppnat dörren när man knackat på.

Efter tipsen åkte personal, tillsammans med polis, till lägenheten. Man upptäckte då att 60-åringen saknade mat i hemmet och det fattades beslut om att personen skulle få hjälp med så kallad matdistribution. Beslutet verkställdes samma dag.

Enligt Tord Fransson har hans bror aldrig behövt liknande hjälp tidigare, utan har snarare varit väldigt självständig.

”Kombination av lunginflammation och svält”

Matleveranserna till Mats kom dock aldrig fram eftersom papperen hade skickats till fel enhet. 21 dagar efter första besöket i lägenheten började man ana oråd och åkte tillbaka. 60-årige Mats Fransson hittades då avliden i sitt hem.

Socialförvaltningen i Gällivare har sedan anmält ärendet enligt Lex Sarah. I nuläget är dödsorsaken inte helt fastställd. Men en obduktion har kunnat slå fast att 60-åringen led av svår lunginflammation när han dog.

– Jag tror det var en kombination av kraftig lunginflammation, svält och vätskebrist, säger mannens bror Tord Fransson.

Vill få svar av kommunen

Gällivare kommun berättade aldrig för Tord att hans bror var i behov av matleveranser. Eftersom Tord inte heller fick tag i sin bror var han därmed helt omedveten om att hans bror svalt.

Tord Fransson berättar till SVT att han försökte ringa kommunen upprepade gånger efter obduktionen för att få svar på sina frågor.

– Jag ville få reda på vad som hänt och hur jag skulle agera med hans dödfall, säger han.

”Det där ska inte hända honom”

Först i måndags fick han tag i kommunen som då berättade om beslutet kring matdistrubitionen.

– De sa att han hade fått matpaket och sen läser man på nätet att det inte alls har fungerat. Man blir alldeles ställd och vet inte vad man ska göra. Det där ska inte hända honom. Han har varit så pass pigg och fräsch och cyklat mycket.

Han fortsätter:

– De säger att det inte finns några klara besked ännu. Men de har lovat att återkomma och jag vill även ha det skriftligt, säger Tord Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.