40.000 laxar som vandrade upp i Torne älv är det sämsta resultatet sedan 2012, enligt årets laxrapport. Foto: SVT

Torne älv: Antalet laxar har mer än halverats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet laxar i Torne älv har mer än halverats på ett år, enligt resultatet av årets svensk-finska räkning.
”Det är det sämsta resultatet sedan 2012.” säger SLU-forskaren Stefan Palm.

I veckan har vattenmyndigheten och gränsälvskommissionen fått information om årets laxrapport. Och den årliga räkningen gav ett negativt besked.

Mer än en halvering

Förra året vandrade 100.000 laxar upp i Torne älv – i år var det bara 40.000 laxar.

Alltså mer än en halvering på ett år.

–Vi hade för väntat oss färre laxar i Torne älv i år, men det här var färre än vad vi hade trott och det är lite svårt att säga varför, säger Stefan Palm, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Det kan bero på naturliga omständigheter i havet som forskarna inte har kontroll över eller att det varit en kall vår som lett till att färre laxar blivit könsmogna.

–Men rent generellt kan sägas att laxen inte mår så bra i Östersjön. Det finns sjukdomsproblem som vi har rapporterat om tidigare. Där finns det en oro från vår sida, säger Stefan Palm. 

”Upp och ned”

40.000 laxar är det sämsta resultatet sedan 2012, men före det var antalet mindre än så och Stefan Palm vill ändå inte kalla det för en larmrapport.

–Det slår väldigt mycket upp och ned och jag tycker inte vi ska vara så oroliga, inte ännu i alla fall. Men det är klart att det får stora konsekvenser om antalet laxar ligger kvar på den här låga nivån flera år i rad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer