Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torneå kommun stödjer förslaget på vindkraftverk för att minska koldioxidutsläppen. Foto: SVT

Torneå kommun är positiv till vindkraftverk vid gränsälven

Publicerad

Syftet till att Torneå kommun vill att man bygger vindkraftverk är att Finland måste minska koldioxidutsläppen. Finlands största bolag inom vindkraft Tuuliwatti har sökt tillstånd att bygga vindkraftverk i Torneå kommun – vilket kommunen är positiv till.

I Torneå finns stålverket Outokumpu som är en av Finlands största förbrukare av el.

Orsaken till att Torneå kommun har beslutat att stödja projektet är för att företaget förbrukar 2 procent av Finlands totala strömförbrukning och då är vindkraft ett bra alternativ eftersom Torneå ska vara koldioxidneutral stad innan 2035, berättar Timo Nousiainen som är kommunchef i Torneå.

– Vi konkurer med andra kommuner om investeringar och det här projektet är ett miljardprojekt som genererar pengar till kommunen via arbetstillfällen, markhyra och fastighetsskatt. Sammanlagt handlar det om mellan sju till tio miljoner kronor per år till kommunen, säger han.

Uppmanar folk att engagera sig

Orsaken till placeringen av vindkraftverken är de gynnsamma vindförhållandena och närheten till infrastrukturen med bland annat kraftledningar.

Enligt planen kommer de närmaste vindkraftverken komma mellan tre till dem kilometer från gränsen.

Nu ska man göra en miljökonsekvensbeskrivning och han uppmanar folk på båda sidor av gränsen att engagera sig och komma på de planerade mötena för att framföra åsikter.

Om tillstånden inte överklagas finns de första vinkraftverken färdig  tidigast 2022.

Hör Nosiainen berätta om projektet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer