Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) önskar att Tornedalen ska bli ”fria kommuner” och vad civilministern tycker om det. Foto: SVT

Tornedalen vill bli friare – slippa vissa svenska regler

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda, Övertorneå och Pajala vill alla bli försökskommun för det så kallade ”Fri kommun”. Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) tog upp frågan med civilminister Lena Micko (S) när hon tidigare i veckan besökte kommunen.

”Fri kommun” handlar om friheten att själv kunna utforma sin verksamhet utifrån lokala förutsättningar och på ett sätt som inte stämmer överens med de lagar och regler som gäller i övriga Sverige. Haparanda, Övertorneå och Pajala har alla räckt upp handen för att få bli försökskommun inom ”Fri kommun”.

– Det finns områden där vi skulle kunna hitta bra och effektiva lösningar som passar oss. Lösningar som inte är möjligt med de lagar och regler vi har i dag i Sverige, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

Vill utveckla samarbetet med Finland

Enligt honom är många lagar och riktlinjer utformade från ett storstadsperspektiv och passar inte en landsbygdskommun med 9 000 invånare Bland annat handlar det om samarbetet över gränsen med finska kommuner.

– Vi skulle kunna utveckla samarbetet med Finland inom vård och omsorg till exempel. Det handlar också om regler som försvårar en gemensam arbetsmarknad mellan Sverige och Finland.

På 1980-talet fanns ett försök med ”Fri kommun” i Sverige vilket också ledde till en del förändringar av olika regelverk. Hör vad civilministern Lena Micko (S) säger om frågan i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer