Den extremt torra sommaren har inte bara lett till mindre skördar än normalt, utan har också påverkat potatisen inre kvalitet, enligt potatisföretagaren Karl Johan Outinen, vd för Outinens potatis i Haparanda.
Mos blir som klister
Den torrare potatisen påverkar förstås ett företag som sysslar med att förädla potatis till gratäng och mos.
– Den sort vi har i lager, som vi bett odlare odla, är en sort som normalt är bra till potatismos. Men i år fungerar den här sorten inte alls för att tillverka mos, säger potatisgrossisten Karl Johan Outinen.
Kan ni inte bara tillsätta mer vätska i moset?
– Nej, vi har försökt och då blir det som klister. När det gäller gratängen får vi tillsätta mer grädde i år, annars blir den torr, säger Karl Johan Outinen.
Experimenterar
På Outinens i Haparanda har man experimenterat hela hösten och försökt hitta på nya recept för att finna en lösning på problemet.
– Vi måste köpa in en annan sort för mostillverkning och så försöker vi hitta en ny användning för den potatis vi har i lager, säger Karl Johan Outinen.
Ont om ”snygg” potatis
Karl Johan Outinen förutspår också att det kommer att bli brist på snygg potatis, så kallad klass 1-potatis, i butikerna till våren.
– Torkan har gjort att potatisen är mer skorvig än normala år. Det gäller även mandelpotatisen där vi är stora.