Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Trafikverkets Fredrik Olofsson som anser att det är renägarnas ansvar att forsla bort kadaver vid vägarna. OBS! Varning för starka bilder. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Trafikverket om trafikdödade renar: Ägarens ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket menar att det är renägarens ansvar att forsla bort renkadaver i vägdiken. De anser att det är privat egendom och likställer renen med andra privata djur som kor och hästar. Trafikverket tar bara ansvar för vilda djur som exempelvis älgar.

Det råder skilda meningar kring ansvarsfrågan. Svenska Samernas Riksförbund med ordförande Matti Berg Blind i spetsen menar att det är Trafikverket som ska städa bort kadaver efter renpåkörningar.

Fredrik Olofsson, Trafikverkets enhetschef för vägunderhåll i Norrbotten, bemöter nu påståendet.

– Det är ägaren av renen som bär ansvaret att ta bort de trafikdödade renarna. Renen är en enskild egendom och vi får inte forsla bort någons egendom. Trafikverket ansvarar över vilda djur som älgar, säger Olofsson.

”Ingen trevlig syn runt våra vägar”

Han ser inga problem med att renägare åker ut och tar bort trafikdödade renar som ligger vid sidan om vägbanan.

– Renägare får vara och verka runt vägarna precis som alla andra. Det är samma regler som för alla som av någon anledning måste verka runt vägarna. Vi kräver att alla har varselklädsel på sig så att de syns och sen har vi en utbildning som heter ”Arbete på väg” som alla ska gå, säger Fredrik Olofsson och fortsätter:

– Det är ingen trevlig syn runt våra vägar, vi vill inte ha döda renkroppar runt våra vägar utan det ska vara snyggt och rent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.