Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gränsen har nåtts – se Trafikverkets regiondirektör Helena Eriksson utveckla sin kritik mot LKAB:s och Kaunis Irons överbokningar på Malmbanan. Foto: SVT

Trafikverkets kritik mot gruvbolag: LKAB och Kaunis Iron överbokar Malmbanan

Publicerad

Trafikverket riktar kritik mot gruvföretagen LKAB och Kaunis Iron som överbokar avgångar på Malmbanan. Inte minst för att företagen sedan avbokar närmare 40 procent av malmtransporterna.

Både LKAB och Kaunis Iron överbokar sina transporter på Malmbanan för att säkra sina transporter, vilket NSD var först med att rapportera.

Orsaken är att gruvbolagen vill ha marginal för underhåll och störningar.

Trafikverket kritiserar bolagen

Men under de senaste fem åren har bolagen avbokat närmare 40 procent av tågavgångarna av andra orsaker än störningar eller underhåll från Trafikverket.

– Vi är kritiska till fenomenet. Vi vill att bolagen endast ska boka de tåglägen som de verkligen behöver, säger Helena Eriksson, regionaldirektör Trafikverket.

Nu för Trafikverket en dialog med bolagen som systematiskt överbokar tåglägen på de hårt belastade sträckorna Kiruna–Luleå samt Boden–Luleå.

I klippet – hör Helena Eriksson om den upprepade företeelsen.

Avbokningar

Av hundra avgångar har LKAB och Kaunis Iron tillsammans avbokat så här många malmtåg:

  • 2018: 34
  • 2019: 39
  • 2020: 34
  • 2021: 37
  • 2022: 38

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.