Trafikverket mäter halkan i Luleå med data från personbilar

Uppdaterad
Publicerad

Den här vintern kommer Trafikverket för första gången att samla in digital data om halka på vägarna från vanliga personbilar i en Norrlandskommun.

Det är vanliga personbilar som färdas på vägarna runt Luleå som digitalt kommer att leverera in data från bilens säkerhetssystem under körning. 

Sedan några år tillbaka sker samma datainsamlingar på vägar i Syd och Mellansverige. På det här sättet kan Trafikverket samla in över 200 miljoner mätpunkter, istället för 300 mätpunkter med tidigare mätteknik.  För första gången ska nu detta ske även i Norrland och då närmare bestämt i Luleå.

Bilisterna godkänner

Datan ska sedan användas till att optimera halkbekämpningen på vägarna.  Trafikverket hoppas på det här sättet att kunna få tillstånd en säkrare, billigare och mer miljövänlig halkbekämpning.

Data kommer att samlas in dels från hemtjänstens bilar, dels från en del privata bilar. De personer vars bilar kommer att leverera in data har fått godkänna detta.

I klippet hör du Christian Eriksson på Trafikverket svara på frågor om datainsamlingen på vägarna runt Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.