Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Mikael Bergström, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå, varför sommarvikariens bakgrund inte kollades. Foto: Polisens förundersökning

Trakasserade kollega med penisen i ansiktet – Luleå kommun kollade inte anställds bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kollade inte en sommarvikaries belastningsregister – som innehåller flera domar. Nu misstänks han för två sexuella ofredanden på två olika arbetsplatser.

Redan 2021 dömdes mannen till tre månaders fängelse efter att ha varit hotfull inne på Socialförvaltningen i Luleå. En händelse som slutade med att han skallade sönder en ruta på en polisbil.

Mannen har också tvångsvårdats på psykiatrin flera gånger, något som Norr media var först att rapportera.

Mannen: Mitt register är grönt

Under sommaren har mannen arbetat på två av socialförvaltningens boenden i Luleå. Det efter att kommunen missat att göra slagningar i belastningsregistret samt kolla referenser.

– Han lämnade två referenser. Den ena hade slutat och den andra var sjukskriven. När det frågades om belastningsregister svarade han själv att det var grönt, säger verksamhetschefen Mikael Bergström.

Personen som anställde mannen nöjde sig med det muntliga svaret och frågade inte efter ytterligare referenser – och i juli påbörjade han sitt vikariat.

Drog upp penisen i ansiktet

Efter knappt en månad på nya jobbet misstänks mannen för två sexuella ofredanden.

I ett av fallen polisanmälde en kvinnlig kollega mannen för att ha fört upp sin penis i närheten av hennes ansikte.

Den andra kollegan har lämnat en liknande beskrivning men när det ärendet blev känt omplacerades mannen istället för att bli tagen ur tjänst.

Måndagen den 14 augusti blev mannen muntligt uppsagd.

I klippet förklarar chefen varför mannen inte blev uppsagd direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.