Transportstyrelsen: ”Polisens uppgift att utreda brott”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Transportstyrelsen som bestämmer vilka krav som ska ställas på bilförare i Sverige. Men de vill inte ta på sig att utreda utländska körkorts äkthet.

– Transportstyrelsen har inga andra möjligheter att utreda det här än polisen har, säger Karin Michaelsson som är utredare på Transportstyrelsen.

I Sverige, liksom nästan överallt i världen, kan man köra bil om man har ett utländskt körkort. Det för att underlätta för tillfälliga besökare. Först när en person folkbokförs i Sverige ställs det krav på svenskt körkort.

– Folkbokförd blir man när man fått svenskt uppehålls tillstånd, säger Karin Michelsson

Men det kan ju ta flera år.

– Ja, så är det.

På 90-talet då Sverige tog emot flyktingar från Jugoslavien påpekade polisen samma problem. Körkortens äkthet gick inte att kontrollera då länderna låg i krig och ländernas administration inte fungerade som den brukar. Sedan dess har inga regler förändrats.

– Det är klart att det är ett problem om personer använder handlingar som är falska eller inte giltiga i Sverige. men det är ju polisen uppgift att utreda brott och att göra kontroller av körkort på väg. I de allra flesta fall kanske man ska utgå från att den handling som visas upp är en riktig handling, säger Karin Michaelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.