Tre lodjursungar skjutna i Nattberg – dödade renar och orsakade trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

En skyddsjakt på tre lodjursungar är nu avslutad då lodjuren de senaste veckorna dödat renar och jagat ut dem på riksväg 94 – vilket inneburit många trafikolyckor.

En lodjurshona med tre ungar i området kring Nattberg i Älvsbyns kommun har den senaste tiden skapat problem, något Piteå tidningen var först med att berätta om.

Samebyn Semisjaur-Njarg har haft renar i området och lodjuren har dödat flera renar och även jagat ut dem på riksväg 94, vilket enligt polisen lett till 14 olyckor med ren i trafiken.

Samebyn ansökte om skyddsjakt på lodjuren. Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på de tre ungarna, men inte honan.

– Honan lärde upp ungarna att jaga och de var fumliga i jakten och jagade mer än nödvändigt, säger Anders Erling Fjällås, ordförande för Semisjaur-Njarg.

Enligt länsstyrelsen var skyddsjakt den enda lösningen för att förhindra allvarlig skada.

– Vajorna behöver betesro för att bygga upp konditionen och kunna föda upp kalvar under våren.

Skyddsjakten är nu avslutad och enligt länsstyrelsen visar det senaste inventeringsresultatet på en ökning av lodjursstammen i Norrbotten, och att skyddsjakten på de tre ungarna inte kommer påverka lodjursstammen.

De menar även att skyddsjakten mot ungarna betyder att den mer värdefulla vuxna honan sparas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.