I videon ovan kan du höra vad Gällivare kommun gör för att försöka minska smittspridningen i kommunen. Foto: Teuvo PalomäkiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska Gällivare kommun hindra smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre brukare från samma äldreboende i Gällivare har avlidit under den senaste veckan i misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta.

Det har i samtliga fall rört sig om äldre och multisjuka personer. En av de avlidna vårdades på sjukhus och var bekräftat smittad, de andra två vårdades i sitt boende.

Bättre skydd för de äldre

Gällivare kommun går nu in med förstärkta åtgärder mot smittspridning vid omsorgsboenden.

– Det är en oroande utveckling som omedelbart ger anledning till att ytterligare förstärka åtgärderna för att förhindra ytterligare smittspridning och skydda våra äldre och sjuka så mycket vi kan, säger socialchefen Annette Viksten-Åhl.

Hör vilka åtgärder kommunen tar

I videon ovan kan du höra vilka åtgärder kommunen har tagit eller kommer att ta för att minska smittspridningen.

– Ett virus är svårt att stoppa fullt ut och det är så att vi kommer att få dem, både bland oss personalen och våra gamla. Men vi gör allt för att minska smittspridningen.

Personal utrustad med säkerhetskit

Annette Viksten-Åhl säger också att all personal ska ha fått ett säkerhetskit med visir och munskydd.

– Om till exempel hemtjänstpersonal kommer hem till någon som har symptom för covid-19. Då ska man gå ut, tvätta sig, sprita sig och hämta kittet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet