Det har aldrig varit fler värnpliktiga tjejer vid F21. Hör 18-åriga rekryten Linn Larsson om sina framtidsplaner inom försvaret. Foto: Erica Larsson/SVT, Lars Pehrson/SvD/TT

Trendbrott i värnplikten – fler tjejer än killar på vissa utbildningar i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

2018 var det bara nio tjejer som gjorde värnplikten vid F21 i Luleå. I fjol hade antalet kvinnliga rekryter ökat till ett 30-tal och i år har siffran stigit till 43 kvinnor av sammanlagt 137 rekryter.

– Det är ju bara bra om de blir fler och framförallt vill vi ju att de tar en anställning sedan, säger Erik Grönberg, ställföreträdande kompanichef för utbildningskompaniet vid F21.

Totalt ryckte under måndagen 860 rekryter in vid Sjöstridsskolan i Karlskrona, Blekinge flygflottilj i Kallinge, Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs, Helikopterflottiljen i Linköping, Luftstridsskolan i Uppsala och Norrbottens flygflottilj i Luleå.

Av dem var 270 värnpliktiga kvinnor.

I videon ovan hör du bland annat 18-åriga rekryten Linn Larsson från Boden berätta om sina framtidsplaner inom försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.