Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man och hans föräldrar åtalas nu misstänkta för hedersrelaterade brott. I klippet hör du åklagare Jonas Fjellström och mannens försvarsadvokat Lars Grönberg. Foto: Anders Hjertström/SVT

Trio åtalas efter utdragen hedersmisshandel i Norrbotten – kvinna skulle brännas levande

Publicerad

En kvinna blödde inte vid samlag med sin nya man i Norrbotten – vilket enligt mannen var bevis för att hon inte var oskuld. I flera timmar misshandlades och hotades sedan kvinnan till livet av mannen och hans föräldrar. Nu åtalas trion misstänkta för misshandel och grovt olaga hot.

Det hela började med att kvinnan och mannen gifte sig i sitt hemland 2021. Mannen som bodde i Norrbotten åkte tillbaka och i april 2022 kunde till slut kvinnan komma till Sverige. Väl framme i Norrbotten bjöd mannens familj på fest.

När paret enligt släktens tradition sedan skulle ha samlag för att befästa äktenskapet kom det inget blod. Enligt mannen och hans mamma var detta ett bevis för att kvinnan inte varit oskuld innan samlaget, och att hon därmed kränkt familjens heder.

Skulle brännas levande

I flera timmar hotades och misshandlades sedan kvinnan av mannen och hans föräldrar. Bland annat blev hon enligt åtalet slagen med händer och tillhygge och sparkad på. Hon blev hotad med kniv, och fick även höra att hon skulle torteras, tas ut i skogen och få bensin över sig och brännas levande.

Familjemedlemmarna ska även ha spottat på kvinnan och använt kränkande tillmälen under misshandeln och hoten.

Hedersproblematik

Enligt åklagare Jonas Fjellström är hedersproblematiken en försvårande omständighet i åtalet.

– Jag menar att ingenting av det här hade hänt om man inte hade haft den här problematiken, säger Jonas Fjellström.

Till slut lyckades kvinnan ta sig ut från mannens bostad och få hjälp av en förbipasserande.

Samtliga förnekar brott

Ytterligare en försvårande omständighet enligt åklagaren är att kvinnan varit helt utlämnad till familjen då hon nyligen kommit till Sverige och inte känt någon annan i Sverige eller förstått hur samhället fungerar.

Mannen, som är i 25-årsåldern, och hans två föräldrar åtalas nu för misshandel och grovt olaga hot. Samtliga tre förnekar brott.

– Det som påstås av åklagaren har inte hänt, säger mannens försvarsadvokat Lars Grönberg.

I klippet hör du åklagare Jonas Fjellström och Lars Grönberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.