Trollerisundet muddras

Uppdaterad
Publicerad

Muddringen av det grunda Trollerisundet i Luleå skärgård är igång, efter mycket om och men. Nu kan sundet användas av turbåtar, som en genväg till ytterskärgården.

-Vi gör det här för att öka tillgängligheten tillvår fantastiska skärgård, för att fler människor ska få chansen att upptäckaskärgården på ett bra och positivt sätt, säger kommunens fritidschef HélenWiklund-Wårell.

Det första skoptaget togs i lördags, och totaltska 9.500 kubikmeter jord fraktas bort från botten. Om en månad är jobbetklart, och Trollerisundet kommer då att ha blivit 3,3 meter djupt, att jämföramed dagens genomsnittliga djup på 2,5 meter. Det innebär att både segelbåtaroch stora turbåtar får lättare att ta sig fram.

-Det kommer att innebära en genväg. Bland annatför turbåtstrafiken, som vi ju upphandlar, tjänar 45 minuter per vända när manska till Hindersön. Så det är en och en halv timme om dagen, och det är ganskamycket, med tanke på att vi köper timmar, säger Hélen Wiklund-Wårell.

Men det är också för fritidsbåtar. Exempelvis ärdet ganska vanligt att segelbåtar har haft svårt att gå här. Men nu slipper mangå runt och kan gå här i sundet i stället, säger hon.

Trollerisundet används framför allt för att genamellan Hindersön och Långön. Frågan om att göra sundet djupare har varit uppe iflera år, men det har tagit lång tid att få muddringen godkänd av mark- ochmiljödomstolen. Klartecken kom i slutet på förra året, och nu är alltså arbeteti full gång.

Totalkostnaden för muddringen landar på niomiljoner kronor, och EU-bidrag står för halva kostnaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.