Trollerisundet muddras

Publicerad

Muddringen av det grunda Trollerisundet i Luleå skärgård är igång, efter mycket om och men. Nu kan sundet användas av turbåtar, som en genväg till ytterskärgården.

-Vi gör det här för att öka tillgängligheten till vår fantastiska skärgård, för att fler människor ska få chansen att upptäcka skärgården på ett bra och positivt sätt, säger kommunens fritidschef Hélen Wiklund-Wårell.

Det första skoptaget togs i lördags, och totalt ska 9.500 kubikmeter jord fraktas bort från botten. Om en månad är jobbet klart, och Trollerisundet kommer då att ha blivit 3,3 meter djupt, att jämföra med dagens genomsnittliga djup på 2,5 meter. Det innebär att både segelbåtar och stora turbåtar får lättare att ta sig fram.

-Det kommer att innebära en genväg. Bland annat för turbåtstrafiken, som vi ju upphandlar, tjänar 45 minuter per vända när man ska till Hindersön. Så det är en och en halv timme om dagen, och det är ganska mycket, med tanke på att vi köper timmar, säger Hélen Wiklund-Wårell.

Men det är också för fritidsbåtar. Exempelvis är det ganska vanligt att segelbåtar har haft svårt att gå här. Men nu slipper man gå runt och kan gå här i sundet i stället, säger hon.

Trollerisundet används framför allt för att gena mellan Hindersön och Långön. Frågan om att göra sundet djupare har varit uppe i flera år, men det har tagit lång tid att få muddringen godkänd av mark- och miljödomstolen. Klartecken kom i slutet på förra året, och nu är alltså arbetet i full gång.

Totalkostnaden för muddringen landar på nio miljoner kronor, och EU-bidrag står för halva kostnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer