En person med hemtjänst låg död i sovrummet utan att hemtjänstpersonalen i Pajala märkte det. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots flera hembesök – person hittades död i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

En person med hemtjänst i Pajala har hittats avliden i sitt sovrum. Det mesta tyder på att personen varit död en längre tid. Under nio dagar hade personal ingen kontakt med brukaren.

Personen hittades avliden i sitt hem den 26 januari och då hade hemtjänstpersonalen inte haft kontakt med brukaren under nio dagar trots att de varit i dennes hem.

Enligt hemtjänsten upptäckte man att personen var död under det fjärde besöket.

”Ville vara ifred”

Som en förklaring till att personen legat död en längre tid utan att personalen reagerat skriver Pajala kommun i sin Lex Sarah-anmälan att ”hen har brukat vela vara ifred och legat ofta inne i sovrummet med låst dörr”.

Under lång tid utvecklades det ett beteende mellan brukare och personal där det kunde gå en tid utan fysisk kontakt, säger Agneta Rantatalo, enhetschef vid hemtjänsten i Pajala kommun.

Maten var orörd

Men knackade personalen inte på sovrumsdörren för att se till att brukaren mådde bra?

– Personalen har fullgjort de beställda insatserna men vi måste ändra våra rutiner.

Dödsfallet upptäcktes när hemtjänstpersonalen reagerade på att matvaror från föregående veckas inköp låg kvar i kylen samt flera oöppnade matlådor.

”Personal ringde anhörig som med hjälp av polis fick upp dörren till sovrummet. Anhörig informerade att hen inte avlidit nyligen”, skriver Pajala kommun i sin anmälan.

Ska finnas fysisk kontakt

Personen hade insatser tre gånger i veckan och fick hjälp med matdistribution och inköp samt ledsagning till vårdinrättningar.

– Vi måste skapa rutiner kring fysisk kontakt vid hemtjänstbesöken, säger Agneta Rantatalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.