I videon ovan förklarar Anders Nystedt varför inga nya allmänna råd införs i länet. Foto: Region Norrbotten/SVT

Inga nya restriktioner i Norrbotten – trots ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Inga nya lokala restriktioner kommer att införas i Norrbotten, trots den ökade smittspridningen. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmanar dock alla norrbottningar att avstå kalas och fest för att hålla nere spridningen av covid-19.

Förra veckan nådde Norrbotten en ny rekordnivå i smittspridning med över 150 nya fall på ett dygn. Och i vissa kommuner fortsätter smittspridningen att öka.

Nystedt i möte med Folkhälsomyndigheten

På grund av den ökade spridningen har smittskyddsläkaren Anders Nystedt och Folkhälsomyndigheten under onsdagen diskuterat om det bör införas allmänna råd, så kallade lokala restriktioner, i Norrbotten.

Coronaviruset i Norrbotten

Men nu meddelar alltså Region Norrbotten att det inte blir några restriktioner för norrbottningarna.

– Till dess är det är av yttersta vikt att alla norrbottningar verkligen tänker på att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och vara noga med handhygienen. Avstå från kalas och festligheter och umgås hellre inom den egna familjen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Nytt möte hålls nionde november

Region Norrbotten och Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta följa hur smittspridningen utvecklas i länet och den nionde november kommer ett nytt möte att hållas.

Antal nya fall av covid-19 vecka 44 – kommun för kommun:

Arjeplog: 0

Arvidsjaur: 0

Boden: 33

Gällivare: 6

Haparanda: 29

Jokkmokk: 0

Kalix: 3

Kiruna: 5

Luleå: 80

Pajala: 1

Piteå: 64

Älvsbyn: 3

Överkalix: 1

Övertorneå: 1

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet