Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bärföretagaren Anders Vestin i Arvidsjaur om hur det såg ut förra året när bärplockare reste till kommunen för att plocka bär – trots rådande pandemi. Foto: SVT, Viktor Lundmark/SVT

Trots pandemin – 5 000 utländska bärplockare till Sverige i sommar

Publicerad

Trots pandemin kommer det dyka upp tusentals bärplockare i de svenska skogarna i år. Hittills har över 5 000 ansökningar om uppehållstillstånd för bärplockare kommit in till Migrationsverket.

Under 2020 var det betydligt färre utländska bärplockare som tog sig till Sverige än tidigare år – bland annat på grund av att Thailand hade infört undantagstillstånd som gjorde det svårt för många att få klart med sina uppehållstillstånd.

”Kanske inte det optimala”

I år ser det ut att bli över 5 000 utländska bärplockare i de svenska skogarna, vilket är som ett normalår. Året innan pandemin kom det ungefär 6 000 bärplockare.

– Det är kanske inte det optimala, men vi har inget annat sätt att förse branschen med bär i dagsläget, säger Anders Vestin, bärföretagare i Arvidsjaur.

Klarade sig bra trots färre bärplockare 2020

Anders Vestin tror dock inte att det ökade antalet bärplockare kommer innebära någon smittspridning.

– Vi hade inte ett enda positivt coronafall, säger han.

Trots att det kom betydligt färre bärplockare under förra året då pandemin bröt ut, klarade sig branschen ganska bra, enligt Vestin.

– Det var ett extremt bra bärår i fjol.

Hör honom berätta mer om situationen kring bärplockning och covid-19 i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer