Kaunis Irons vd Klas Dagertun konstaterar att 2021 blev ett rekordår för gruvbolaget. Foto: Arkiv, Hans Sternlund/SVT

Trots turbulens – järnjätten Kaunis Iron gör rekordvinst

Uppdaterad
Publicerad

Trots pandemin och en turbulent värlsmarknad gjorde gruvbolaget Kaunis Iron en rekordvinst förra året. Bolaget, som bryter järnmalm i Kaunisvaara i Pajala kommun, gjorde en vinst på nästan en miljard kronor.

Under år 2020 gjorde man en vinst på 483 miljoner kronor – den utökades med en halv miljard under fjolåret till totala 982 miljoner.

Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron, beskriver året som turbulent med bland annat marknadspriset på järnmalm och sjöfrakter.

– Trots stora och tvära kast på marknadspriser som vi inte alls kan påverka har vi, med tur och skicklighet, lyckats navigera rätt i de utmaningar vi mött och kan enkelt konstatera att 2021 är vårt bästa år hittills, säger Dagertun i ett pressmeddelande.

Ser fram emot 2022

Vd:n tror även på ett nytt starkt år.

– Priset på järnmalm har stabiliserat sig på lite högre nivåer än bottennoteringen i höstas och efterfrågan på vår produkt är stark. I takt med att bransch efter bransch börjar komma på fötter efter pandemin ser läget bra ut inför 2022, säger Klas Dagertun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.