Atso Romakkaniemi vid Naturresursinstitutet i Finland.

Trötta laxar vänder innan de når lekplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Atso Romakkaniemi vid Naturresursinstitutet i Finland märker laxarna med radiosändare i Torneälvens mynning. Nästan alla laxar av dem har simmat upp i Torneälven men majoriteten av dem har stannat i den nedre delen av älven. Det vill säga ungefär bara 10 kilometer uppströms. En del av dem har dessutom vänt tillbaka till havet efter en vecka i älven.

– Det här är inte alls som förväntat, det är oroande, säger Atso Romakkaniemi.

Långt att simma till lekbottnar

De huvudsakliga lekområdena i Torneälven ligger 10 till 30 mil uppströms. Och frågan är nu om många fiskar är för trötta för att simma hela vägen upp.

På bron i Anttis stannar många till för att spana efter laxarna. Vattnet är klart och grunt och fiskarna står ofta i grupp innan de tar sats vidare norrut. Men Ove Pekkari från Anttis tycker att det inte är lika ofta man ser lax som tidigare. När vi står på bron ser vi en enda lax. Den simmar med strömmen.

– Det är ett mycket konstigt beteende den här tiden på året, säger Ove Pekkari, de simmar ju neråt när de lekt färdigt någon gång i oktober månad.

Laxfisketurister vi pratar med uppger att de bara fått två laxar i år. Förra året fick de 15 stycken under lika lång tid.

Att laxar blir sjuka och dör på sommaren är en annan sak än när de dör på senhösten eller vintern.  På hösten dör en del laxar på grund av att de inte ätit på flera månader och är utmattade av leken

Trötta laxar oroar

– Situationen är oroande, säger Atso Romakkaniemi. Dels på grund av hur många döda fiskar som rapporterats hittills, men också för att många fiskar verkar vara för trötta för att simma längre sträckor.

Finska myndigheter har inlett ett omfattande och intensivt samarbete för att utreda orsaken till att laxar i Torne älv blivit sjuka.

Prover tas och sjuka fiskar undersöks vid Livsmedelsverkets laboratorium i Uleåborg. Vattenkvaliteten i Torne älv kontrolleras och Livsmedelsverket samarbetar med Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige.

Ändå har snart 60 000 laxar passerat laxräknaren i Kattilakoski, och det är ändå en ganska bra siffra.

– Ja, det är en bra siffra för att ha chans att upprätthålla reproduktionen, säger Atso Romakkaniemi. OM de lyckas hålla sig vid liv och är friska nog att leka, det återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer