De två presidenterna kan komma att mötas i finska Lappland. Foto: TT

Trump och Putin till finska Lappland?

Publicerad

Ett toppmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump i finska Lappland. Det kan bli verklighet om den finska regeringen får som den vill.

Finland ska vara ordförandeland i Arktiska rådet under den kommande två årsperioden mellan 2017-2019. Ordförandeskapet börjar officiellt i maj nästa år och hela året kommer att präglas av Finlands 100-års firande av självständigheten. Som nytt ordförandeland ska Finland nu försöka få Trump och Putin att träffas i Finland. Det skriver finska medier den här veckan.

Ambassadören för arktiska frågor på finska utrikesdepartementet, Aleksi Härkönen, säger till tidningen Helsingin Sanomat att Finland försöker organisera ett toppmöte mellan dessa två supermakter om den internationella politiska situationen tillåter.

– Det är möjligt att ett sådant toppmöte kan bli till redan under Finlands jubileumsår och det har också president Sauli Niinistö konstaterat, säger Aleksi Härkönen.

Om mötet blir verklighet skulle ledarna för medlemsländerna i Arktiska rådet delta i toppmötet. Alla nordiska länder, USA, Ryssland och Kanada ingår i Arktiska rådet. Rådet har funnits i 20 år men hittills har man aldrig haft ett toppmöte mellan ländernas ledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer