Trygghetslarmen fungerar igen efter cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Fler kommuner i Norrbotten har driftstörningar i sina trygghetslarm sedan klockan ett natten mot torsdag. Systemet ligger helt nere. Felet är lokaliserat men det kan ta flera timmar innan det är igång. Vid 20-tiden på kvällen åtgärdades felet och larmen fungerade igen,  och det stod klart att det var en cyberattack som låg bakom.

Piteå kommun, som är en av kommunerna som drabbats, jobbar just nu tillsammans med leverantör Careium som också har ansvar för driften. Även Kalix, Haparanda och Övertorneå har problem.

-Vi jobbar just nu med att kontakta alla som har trygghetslarm enligt en viss prioriteringsordning. Det är av oerhörd vikt att vi får kontakt med alla och kan säkerställa att de får den hjälp de behöver, säger Helena Magnusson, avdelningschef ordinärt boende, Piteå kommun.

Anhöriga uppmanas också kontakta sina nära som de vet har trygghetslarm. I Piteå kommun har drygt 900 personer trygghetslarm och av dessa har majoriteten också hemtjänst.

Cyberattack bakom

Vid 20-tiden på kvällen fungerade samtliga trygghetslarm igen.

– Det är jättebra, vi ville ju åtgärda det här problemet så snabbt som möjligt, det är viktigt för oss, säger Maria Khoksand.

Lite senare på kvällen kom information om att det är en cyberattack som låg bakom driftstörningen.

– Anledningen till driftstörningen är en cyberattack. Den är under utredning och vi kommer fortsatt att fokusera på säkerheten, säger Maria Khoksand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.