Martin Forsberg ser redan att gästerna börjat rulla in men coronapandemin har slagit olika mot campingplatser i länet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Campingsommar i coronakrisen – här är vinnarna och förlorarna

Uppdaterad
Publicerad

Många av de norska turisterna hänvisar till att de inte vågar komma eftersom Sverige valt en annan coronastrategi än Norge och just nu har mycket högre dödssiffror.

– Jag ringde upp en av våra stammisgäster från Tromsö här om dagen för att höra om de ändå inte tänker komma i år och när han svarade sa han: ”Jaså du ringer från kyrkogården”, berättar Peter Englund vid Bodens camping & bad.

Hoppas på hemestrare

Men Peter Englund hoppas ändå på att en del lokalt folk kommer fylla delar av campingen den här speciella sommaren.

– Vi försöker nå ut till dem nu, säger Peter Englund.

Hade ni satsat mer på att få hit fler lokala gäster så hade ni kanske inte varit lika sköra nu – ångrar du att ni har satsat nästan allt på ett kort då majoriteten av era gäster är norrmän som nu inte kommer?

– Nej absolut inte, för det här är ett tillfälligt hack i kurvan. Det är inte vi som satsat på norrmännen utan de som satsat på oss, och jag hoppas att de kommer tillbaka när det här är över, för hela Boden är enormt beroende av norrmännen – både handeln och besöksnäringen, säger Peter Englund.

Tvärtom vid Rörbäcks camping

Vid Rörbäcks lilla camping i Råneå fanns en stor oro för hur mycket coronapandemin skulle påverka antalet gäster i sommar. Där visade sig oron vara obefogad. Redan innan semesterperioden börjat har rekordmånga hemestrare redan bott på Rörbäcks camping i Råneå eller bokat husvagnsplatser för senare i sommar.

Martin Forsberg driver campingen och berättar att de brukar ha så glest med campinggäster att en del inte ens bokar plats utan bara åker dit och parkerar.

– Men exempelvis förra helgen så var det överfullt och det har aldrig hänt tidigare i maj. Vi tvingades tyvärr att säga nej till en del gäster, säger han.

I klippet hör du om hur olika pandemin påverkat de två norrbottniska campingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.