Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölken dras in på skolorna i Kiruna – hör gymnasieelevernas reaktion. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tufft sparpaket i Kiruna – skolbarn blir utan skolmjölk

Uppdaterad
Publicerad

För skolbarnen ryker mjölken och den ugnsstekta laxen – och efterrätter kommer bara att serveras på helger på Kirunas äldreboenden. Allt är en konsekvens av kommunens dåliga ekonomi.

Kostnaderna för mat och drivmedel har stigit, men måltidsverksamheten har inte kompenserats med mer pengar. Därav de tuffa prioriteringarna som man har tvingats till.

– Egentligen är det här en fråga för verksamheten, men vi valde ändå att låta politikerna fatta besluten för att vara beredda på eventuella stormar, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Här ska det sparas

Det handlar framför allt om tre saker:

  • I skolan och förskolan försvinner mjölk som lunchdryck. Den blir kvar som dryck till mellanmålet på förskolan. Här ser man risker i att barn som inte äter så mycket mat tappar en näringskälla. Dessutom ersätts den ugnsstekta laxen med billigare alternativ. Total årlig besparing: 789 000 kronor.
  • Mellanmålet på förskola och fritids blir enklare. Smoothies, rökt skinka som pålägg och varmkorv försvinner. Bröd, smör och mjölk blir kvar. Besparing på 916 000 kronor.
  • I äldreomsorgen försvinner efterrätterna fem av sju dagar i veckan. Det ger en besparing på 643 000 kronor. Nämnden medger efterrätterna kan vara en källa till viktig näring för de som har svårt att få i sig vanlig mat.

Alla saknar inte mjölken

Mjölken kommer att saknas av många, men inte av alla. Det visar SVT Norrbottens miniundersökning bland gymnasieelever utanför Hjalmar Lundbohmsskolan.

Hör eleverna om slopade skolmjölken i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kiruna kommun ska spara på matkostnaderna i skolor och äldreboenden. Hör reaktionen från Birgitta Fernström och Lena Stenberg vid mötet som föreningarna för funktionshindrades rättigheter höll efter beslutet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.