Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland andra Sanna Inga Poromaa (V) om hur Kiruna ska hantera frågan om Matojärvi ishall. Foto: Hans Sternlund/SVT

Salmings islada säljs – men badhuset får 220 nya miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Isladan Matojärvi säljs, äldreboendet Blomstergården i Vittangi stängs och bidraget till länskonstmuseet halveras. Så ser de mest uppseendeväckande förslagen ut i det sparpaket som Kirunas kommunledning lägger fram.

Kiruna kommun ska spara pengar och underskottet för det här året går mot ett minus på 100 miljoner kronor. Förutom att verksamheterna går back handlar det också om ökade kostnader för avskrivningar för nya fastigheter och ökade pensionskostnader.

Dessutom pågår ett badhusbygge som fortsätter att läcka pengar. Under måndagen beslutades om en tilläggsinvestering på 220 miljoner kronor. Den preliminära kostnaden beräknas nu till 1,15 miljarder.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Hockeyträning på isrinkar

Bland de besparingar som nu föreslås av kommunledningen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Samelistan finns bland annat:

  • Sälja Matojärvi islada och låta de ishockeyträningar som inte ryms i Lombiahallen ske på uterinkar. Dock ska detta inte ske under 2024 och först ska föreningsdrift utredas och en översyn av alla fritidsanläggningar göras. Samtidigt föreslås att kommunen slutar ploga och spola uterinkar på landsbygden.
  • Stänga äldreboendet Blomstergården i Vittangi och erbjuda nio årsanställda att ta hemtjänstens vakanta tjänster.
  • Sluta preparera samtliga av kommunens skoterleder och sänka ambitionerna för preparering av skidspår.
  • Införa parkeringsavgift i nya centrum och höja P-böterna.
  • Minska stödet till Kirunafestivalen och Snöfestivalen, att inte återinträda i Kiruna-Lappland samt att eventuellt halvera kostnaden för Konstmuseet i norr.

Två skolor behöver inte stänga

Bland de sparförslag som inte ska genomföras finns stängning av skolorna i Svappavaara och Övre Soppero.

I klippet hör ni moderaten Stefan Sydberg varför hans parti hade lagt ned de skolorna och vänsterpartisten Sanna Inga Poromaa om hur kommunledningen ska hantera frågan om Matojärvi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet